Най-големите щети от разливането на Нова Каховка за момента са за

...
Най-големите щети от разливането на Нова Каховка за момента са за
Коментари Харесай

Директорът на Greenpeace: Няма непосредствена заплаха от „Нова Каховка“ за българското крайбрежие

Най-големите вреди от разливането на " Нова Каховка " за момента са за Украйна. Черно море е едно затворено море. Няма непосредствена опасност за българското крайбрежие.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria шефът на Greenpeace Bulgaria Меглена Антонова.

Когато споменахме обаче туризма от време на време той се засяга от най-малкото, което се случва. По пътя на водата оттова има няколко ВЕЦ-а, има фабрики за торове, нефтопродукти, това са нещата, които са включени. Със сигурност са били разместени и утайките на дъното на язовира, които са били нечисти от времето на Съветския съюз с торове. Това, което българските власти могат да вършат е да се опитат да наблюдават обстановката и да обменят информация с румънските управляващи и с украинските.

Ние като екологична организация също беседваме с учени какви са качествата на Черно море да се почиства от подобно информация. За благополучие природата има такива качества, само че ние би трябвало да я пазим. Черната мида в Черно море има такава дарба да филтрира патогени и вируси. Трябва да има достатъчно плантации с такива миди, което с годините от замърсяванията, траленето, изгребването на дъното за рапани се нарушава.

Много е важно районите с такава мида да бъдат оповестени за защитени територии. Това е работата на Министерството на околната среда и водите. Учените могат да кажат какви заплахи има срещу тях и по какъв начин да бъдат предотвратени. Ролята на нашата организация е да подкрепим едно такова решение в реализирането му.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР